Zajęcia praktyczne
Szczególnym
zainteresowaniem cieszą się w naszej szkole zajęcia praktyczne. W klasie
drugiej uczniowie uczniowie dokonują wyboru jednej z trzech
specjalizacji:
*** dietetyka
*** kuchnie różnych narodów
*** hotelarstwo i turystyka
Zajęcia
praktyczne odbywają się raz w tygodniu. Najpierw przygotowywane są potrawy, po
czym następuje ich degustacja. Każdy z uczniów posiada indeks, w który
wpisywane są zaliczenia z poszczególnych zajęć. Klasa podzielona jest na trzy
grupy, liczące ok. 10 osób, w zależności od wyboru specjalizacji. Przedmiot
specjalizujący obejmuje zarówno zajęcia teoretyczne jak i praktyczne.
Na zajęciach praktycznych uczniowie poznają tajniki sztuki
kulinarnej, recepturę i sposób przygotowywania potraw oraz uczą się obsługi
gości w hotelach.
Na zajęciach teoretycznych z dietetyki młodzież uczy się
rozpoznawać symptomy różnych chorób wewnętrznych (układu pokarmowego, układu
krążenia, cukrzycy itp.). Natomiast na zajęciach praktycznych uczniowie
przygotowują dietę odpowiednią dla danej choroby.
Dużym zainteresowaniem
cieszy się specjalizacja: kuchnie różnych narodów. Na zajęciach
teoretycznych uczniowie poznają kraj, z którego pochodzą przygotowywane przez
nich potrawy (np. warunki klimatyczne, najczęstsze uprawy, narodowe menu).
Uczniowie poznają kuchnie europejskie (niemiecka,
holenderska, francuska, włoska, grecka, hiszpańska, angielska) a także azjatycką,
np. przygotowują angielskie śniadanie czy francuski obiad. Ważnym elementów
sztuki kulinarnej jest nie tylko przygotowywanie potraw, ale także estetyczne
ich podanie.
Nie mniejszym
powodzeniem cieszą się zajęcia z hotelarstwa i turystyki. Uczestnikom tych
zajęć przyświeca maksyma "DLA GOSPODARZA GOŚĆ JEST ŚWIĘTY".
Podczas zajęć uczniowie uczą się obsługi gości hotelowych. Na zajęciach
teoretycznych zdobywają wiedzę o tym jak należy promować wiejskie gospodarstwo
agroturystyczne. W ramach jego propagowania przygotowują np. reklamę takiego
gospodarstwa, folder informacyjny.
Nasza szkoła podjęła współpracę m. in. z leszczyńskim hotelem
"Akwawit", gostyńskim "Cukropolem" oraz hotelem mieszczącym
się w rydzyńskim zamku.
Oprócz egzaminu dojrzałości uczniowie zdają egzaminu praktyczny,
dzięki któremu otrzymujemy tytuł technika wybranej specjalizacji.
zakres materiału w
poszczególnych klasach
KLASA II
·
sporządzanie surówek z różnego rodzaju warzyw i owoców
·
potrawy z zastosowaniem sera, mleka, jaj, grzybów
·
potraw z zastosowaniem kasz, ciast gotowanych, zapiekanych i
smażonych
·
zupy gorące
·
dodatki do zup
KLASA III
·
zapoznanie się z prawidłowym przygotowaniem potraw
·
umiejętność doboru dodatków i ekspozycji potraw
KLASA IV
·
sporządzanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych (smażonych,
duszonych)
·
potrawy z drobiu, podrobów
·
potrawy półmięsne
·
potrawy z ryb
·
sporządzanie wyrobów cukierniczych (ciasta drożdżowe, piaskowe,
ptysiowe)
·
przygotowywanie kremów i mas do ciast
·
sporządzanie deserów
·
wyroby garmażeryjne